Liseler Arası Girişimcilik ve Yenilikçi Fikir Yarışması KISBÜ’de Düzenlendi

LİSELER ARASI GİRİŞİMCİLİK VE YENİLİKÇİ FİKİR YARIŞMASI KISBÜ’DE DÜZENLENDİ.

Kıbrıs Sosyal Bilimler Üniversitesi-Proje Araştırma ve Geliştirme Merkezi (KISBÜ-PARGEM) Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Ofisi, KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı) ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın katkılarıyla KKTC’de ilk kez düzenlenen yarışma, Kıbrıs Sosyal Bilimler Üniversitesi’nin, Haspolat’taki kampüsünde gerçekleştirildi.

KKTC’de öğrenim gören lise öğrencilerinin, yenilikçiliğe dayalı, girişimciliğini teşvik ederek, desteklemeyi amaçladığı proje, lise öğrencilerinin yenilikçilik temelli düşünme yeteneğine sahip olmalarını sağlayarak, yenilikçiliği, girişimcilik sürecinin merkezine yerleştiren bir nesil yetişmesine katkıda bulunmayı, böylece girişimcilik ve yenilikçilik konularına yönelik farkındalığı arttırmayı hedefledi.

Yarışmaya, KKTC genelinden (Lefke, Karpaz, Gazimağusa, Lefkoşa, Girne) 55 liseli öğrenci, 10 öğretmen ve 12 jüri üyesi katıldı.

Sunumları değerlendiren jüri üyeleri eski KTSO Başkanı Sn. Ali Çıralı, yeni KTSO Başkanı Sn. Candan Avunduk, KOSGEB Kırşehir Bölge sorumlusu Sayın Ali Sevinç, TV program yapımcısı Serhat İncirli, gazeteci Züleyha Karaman ve iş insanlarından Hilmi Kansu, Cüneyt Çerkez, Umut Oza, Ersan Dağlı, Evren Erk, akademisyenlerden Prof. Dr. Cem Tanova, Doç. Dr. Hasan Özyapıcı, Yrd. Doç. Dr. Ece Müezzin, Bakiye Yalınç Korhan ile Seramik sanatçısı Ayhatun Ateşin’den oluştu.

Etkinlik 09.00’da çay-simit ikramıyla başladı. İkramın ardından KISBÜ Konferans Salonu’nda projenin tanıtım videosu katılımcılara sunuldu.

Sinevizyonun ardından KOSGEB’den Ali Sevinç’in Girişimcilik, Mali Müşavir Evren Erk’in  muhasebe konusunda eğitimleri öğrencilere verildi.

Eğitim sonrası, okullar karma gruplara ayrıldı. Her okuldan 1 öğrenci bir grupta yer alma şartı arandı. Grupların oluşmasının ardından öğrencilerin birbirleriyle kaynaşması ve birbirlerini tanıması açısından öğlen yemeği organizasyonu gerçekleştirildi.

Yemek organizasyonunun ardından grupların fikir üretmeleri açısından her grup farklı çalışma sınıflarına öğretmenler ve asistanlar gözetiminde alınarak yenilikçi ve girişimci fikirler üretmeleri sağlanıldı. 2 saatlik çalışmanın ardından 11 grup, hazırladıkları sunumlarını jüri üyelerine sundular.

Sunumların ardından jürinin ortak kararıyla kazanan gruplar belirlendi.

1. Olan grubun projesi KKTC’de tren yolu projesi olurken,
  2. Olan grubun projesi Hyper serinletici ayakkabı aparatı,
  3. Olan grubun projesi Metalix robot çöp toplama projesi oldu.

Kazanan gruplara gelecek aylarda Kayseri ve  Kapadokya’ya ödül olarak gezi düzenlenecek

Projenin sonucunda dereceye giremeyen bir grubun projesi de Ayhatun Ateşin tarafından ödüllendirildi. Ayhatun Ateşin, yangın sensörü projesini sunan gruba atölyesinde ücretsiz sanat eğitimi vereceğini açıkladı.

Bu yıl ilki gerçekleştirilen projenin gelecek yıllarda geleneksel olarak devam edilmesi hedefleniyor.