TÜRK DÜNYASINDA NEVRUZ ETKİNLİĞİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Kıbrıs Sosyal Bilimler Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Türkçe Öğretmenliği Bölümü, KISBÜ Türkçe Kulübü ve KISBÜ Müzik Kulübü’nün birlikte organize ettiği “Türk Dünyasında Nevruz” etkinliği Hala Sultan Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Etkinlikte, Nevruz’un Türk Dünyası’nda yeri ve önemini anlatmak üzere KISBÜ Eğitim Bilimleri Fakültesi Türkçe Öğretmenliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Habib Derzinevesi konuşmalarını gerçekleştirdi.

Yüzyıllardır Türk Dünyası’nda büyük bir coşkuyla kutlanan Nevruz Bayramı’nın, baharın gelişinin müjdeleyici olduğu belirtilirken, bahar ile beraber bolluk ve bereketin gelmesinin de müjdelendiği ifade eden Prof. Dr. Habib Derzinevesi, Nevruz’un Türk Dünyası’nda öneminin büyük olduğunu belirtti.

Bugünün önemli simgelerinden ve nevruz sofralarından bulunan eşyaları tanıtan Prof. Dr. Habib Derzinevesi, sağlık için elma, doğruluk için sarımsak, sabır için sirke, iyilik için sumak, doğurganlık için sebze, mutluluk için sümbül ve bereket için altın sikke. Bunlara ek olarak sofrada başka şeyler de yer alabiliyor. Örneğin Mum; aydınlığı, ayna; iç güzelliği, iğde; aşkı ve balık; hareketi temsil ediyor.

Ayrıca katılımcılar ile beraber yumurta oyunu da oynayan Prof. Dr. Habib Derzinevesi, bu tür eğlencelerin günün hatırlanması konusunda önemli olduğu belirtildi.
Nevruz renklerinden de bahseden Prof. Dr. Habib Derzinevesi, yeşil, sarı ve siyah renklerin ağırlığı olarak kullanıldığını belirtti.

Konferans sonrası teşekkür plaketini Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yurdagül Mehmedoğlu, Prof. Dr. Habib Derzinevesi’ne takdim etti.

Takdimin ardından KISBÜ Müzik Kulübü’nün düzenlediği Bahar Türküleri izleyicilerden büyük beğeni aldı. Bahar Türkülerine hep bir ağızdan eşlik eden katılımcılar, günün neşesini doyasıya yaşadılar.

Bahar Türkülerinin ardından bahar çekilişini Prof. Dr. Habib Derzinevesi, Prof. Dr. Yurdagül Mehmedoğlu ve Yrd. Doç. Dr. Zeki Akçam gerçekleştirdi. Kazanan iki kişiye çeyrek altın takdimi gelecek günlerde yapılacağı belirtildi.
Etkinlikte ayrıca Doğu Türkistan’a yardım amacıyla bağış kampanyası da düzenlendi.