İlk Defa Gelenler


ÜLKEYE GİRİŞ –ÇIKIŞ İŞLEMLERİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

•Ülkeye giriş ve çıkışta ayni seyahat belgesi kullanılmalıdır. Nüfus cüzdanı ile girdiyseniz nüfus cüzdanı ile çıkış işlemlerinizi yapmalısınız. Pasaport ile girdiyseniz çıkarken polise pasoportunu vermelisiniz.

•Ülkeye girişte seyahat belgesinin süresi bitmemiş olmalıdır.

• Süresi bitmiş seyahat belgesi ile ülkesine çıkış yapabilir.

•Seyahat belgesini bir başka kişiye kullandırmak suçtur.

•Öğrenci kabul belgesi ile gelen öğrenciler, ülkeye girişte verilen süre içerisinde, üniversiteye kayıt işlemlerini başlatmaları gerekmektedir.

•Öğrenciliğinin devam ettiğini belgelendiren (öğrenci belgesi, öğrenci izni) kişilere vize cezası uygulanmamaktadır.

•Okul ile ilişi kesilen veya mezun olan öğrencilerin diploma tarihinden veya okuldan ilişkisinin kesildiği tarihten itibaren 2 ay içerisinde yurt dışına vize cezasız çıkabilir.

Pasaportumu veya kimlik belgemi kaybettim, ne yapmalıyım?

•  İlk olarak en yakın karakola gidirerek polis raporu almalısınız.

•  Polis raporu ile birlikte Muhaceret Dairesine müracaat edip  seyahat belgesi alarak yurt dışına çıkabilirsiniz.

•Kayıp müracaatı yapan kişinin, geçerli başka bir seyahat belgesi olması halinde, ülkeden çıkış yapabilir.

Öğrenci izni nasıl alınır?

•  Üniversitemiz Lefkoşa’da olduğu için öğrenciler İçişleri ve Çalışma Bakanlığı Muhaceret Dairesi Müdürlüğüne müracaat ederek alabilirler.

•  Ülkeye girişte verilen giriş süresi içerisinde, üniversiteye kaydını yapması koşuldur.

•  Öğrenci izni mührü süresi geçerli pasaporta vurulur.

Müracaatta hangi belgeleri götürmeliyim?

•Pasaport fotokopisi

• Polisten giriş-çıkış dökümü (11.20 TL damga pulu)

•Üniversitede öğrenimine devam ettiğine dair öğrenci belgesi

•İkamet ettiği konutun tapu fotokopisi/satış sözleşmesi veya kira sözleşmesi. Üniversite yurdunda kalması halinde, yurtta kaldığına dair üniversiteden resmi yazı.

• Form (Müracaat noktasında verilir) ve 11.20 damga pulu (2016 yılı için geçerli)

• Muhaceret Dairesi Müdürlüğü öğrenciyi sağlığa sevk eder (135 TL sağlık harcı)

• Vergi dairesine, harç miktarı yatırıldığına dair makbuz.

• 2016 yılı için geçerli harç miktarları

• Altı Aylık  (73,50 TL)

• Bir Yıllık    (107,50 TL)

• İki Yıllık    (215 TL)

 

ÖĞRENCİ ÇALIŞMA İZNİ ALMA KOŞULLARI

• Pasaportunda geçerli öğrenci izni olacak

• Çalışacağı iş yerinin devlet ile ilgili bir sorunu olmayacak (vergi vb.)

• Gece Kulübü, pub, gazino gibi eğlence yerlerinde çalışmayacak.

•Öğrenci çalışma izni başvurusu işveren tarafından başlatılacak.

• Asgari ücretin yarısı kadar maaş alır (2016 yılı için 865 TL)

•Yapacağı iş eğitimini aksatmamalıdır.

•Vurulacak çalışma mührü öğrenci izin süresinden yani 30 Eylül tarihinden daha sonraya olmaz.

Not : Öğrenciliği biten bir kişi Öğrenci çalışma iznini yurt dışına çıkmadan çalışma iznine çevirebilir.

Annem, babam benimle kalacak, onlar için ne yapmalıyım?

Birinci dereceden yakınlarınız için ziyaretçi izni alarak sizinle birlikte kalmasını sağlayabilirsiniz.

Nereye müracaat etmeliyim?

• İkamet edilen bölgedeki, İlçe Polis Müdürlüğü veya Muhaceret Amirliğine müracaat edilir.

• Ziyaretçi izni mührü ise İçişleri ve Çalışma Bakanlığı Muhaceret Dairesinde alınır.

Hangi belgeler gerekiyor?

• Pasaport aslı ve fotokopisi

• Öğrenci belgesi veya öğrenci muhaceret izninin aslı ve fotokopisi

• TC uyruklular için nüfus kayıt örneği,

•  Form ve 11.20 TL damga Pulu

Not: Müracaat yapan kişi sağlığa sevk edilir. Sağlık raporunu aldıktan sonra İçişleri ve Çalışma Bakanlığı Muhaceret Dairesine giderek ziyaretçi izni mührünü alır.

 

Ülkeye giriş-çıkış dökümü gerekiyor, nereden ve nasıl alırım?

•  Tüm İlçe Polis Müdürlüklerine bağlı muhaceret amirliklerine müracaat edilebilir.

•   11.20 Türk Lirası Damga pulu (2016 yılı İçin)

•   Kimlik veya Pasaport İbrazı

•       Bir Başka kişinin giriş - çıkışı belgesi alınacak ise vekaletname (Aslı)